Kies de juiste hostingprovider voor je website!

Wanneer je een website wilt (laten) maken kom je al snel in aanraking met een partij die jouw website moet hosten. Dit noemen we de hostingprovider. Maar eerst wat staat er in dit artikel:

Wat is hosting?

Zodra je een website wilt hebben zijn er om te beginnen twee zaken voorwaardelijk. De eerste is een plekje op het internet waar je de bestanden kan neerzetten en opslaan en het tweede is een adres om ervoor te zorgen dat jouw bestanden ook gevonden worden op het internet, door jou en door de door jou gewenste bezoekers. Het leveren van deze twee diensten en de extra’s die erbij komen kijken noemen we hosting.

De ruimte is vaak een plek op een server en wordt schijfruimte genoemd. De server is aangesloten op het World Wide Web waardoor jouw website een onderdeel is geworden van het internet en toegankelijk is voor bezoekers uit de hele wereld.
Nu nog een goed adres. Het fysieke adres van jouw plekje op het internet is een IP-adres. Een serie getallen. Getallen zijn niet makkelijk te onthouden, namen wel. Vandaar dat men domeinnamen heeft bedacht. Een domeinnaam die gekoppeld wordt aan het IP-adres van jouw server en jouw plekje. Iedere domeinnaam is uniek. Er bestaat er maar één van. Logisch want anders zou er heel wat verwarring ontstaan. Een voorbeeld van een domeinnaam is www.webdesignguru.nl en door dit adres te gebruiken in je browser kom je op deze website terecht.

De meeste moderne websites worden vandaag de dag gemaakt met behulp van een CMS (content managementsysteem). Er zijn verschillende systemen zoals onder andere: Joomla, Typo3 en WordPress. Deze laatste is een van de meest gebruiksvriendelijke en daardoor populairste content managementsystemen. Wat deze systemen gezamenlijk hebben is dat ze om te kunnen werken een database nodig hebben. Dus hosting van een website vraagt ook om een database.

Met de registratie van een domeinnaam is het ook mogelijk geworden om e-mailboxen te maken de geregistreerde naam. Zo wordt het mogelijk om info@webdesignguru.nl te gebruiken als e-mailadres. Vaak is er een groot aantal e-mailboxen mogelijk waarbij het woord voor het @-teken kan verschillen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat hosting primair de volgende diensten omvat:

  • Schijfruimte (vaak uitgedrukt in MB’s of GB’s)
  • Domeinnaamregistratie (het unieke adres van jouw website)
  • Database
  • E-mailboxen

Vaak wordt dit het hostingpakket genoemd. De specificaties lopen per pakket zeer uiteen. Vergelijken wordt daardoor soms een aardige puzzel.

Wat is goede hosting?

Wanneer we een keuze hebben gemaakt voor een CMS moeten we gaan kijken of dit CMS nog specifieke eisen vraagt ten aanzien van de hosting.
Sinds een aantal jaar heeft WordPress mijn voorkeur om websites mee te maken. Het is gebruiksvriendelijk, heeft een grote groep ontwikkelaars waardoor er veel thema’s en plugins voorhanden zijn en het is gratis!
WordPress stelt wél een aantal minimale eisen aan hosting:

  • Het gebruik van PHP versie 7 of hoger.
    PHP (Hypertext Preprocessor) is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. Noem het de programmeertaal waarin de website is gemaakt.
  • Het gebruik van MySQL versie 5.6 of hoger voor de database.
    MySQL (SQL: Structured Query Language) is een databasetechniek. Om precies te zijn een database management systeem dat gebruik maakt van de populairste en meest gestandaardiseerde databasetaal ter wereld: MySQL is ontwikkeld door vrijwilligers (open source).

De hosting moet dus voldoen aan deze twee eisen en verder is snelheid van de website van groot belang. Voor de snelheid speelt de wijze waarop er wordt gehost een grote rol.
Qua type hosting maken is er het volgende onderscheid:

  • Shared hosting.
    Een goedkope oplossing, ideaal voor beginners. Echter al snel loop je tegen de grenzen van de hosting aan, waarbij snelheid en lage performance op den duur een obstakel worden.
  • VPS hosting.
    Een virtuele eigen server, waarbij de server toch gedeeld wordt met andere websites. Deze websites leggen hun beslag op de bronnen van de VPS server.
  • Managed Hosting.
    Een eigen server die volledig is geoptimaliseerd voor WordPress.

Daarom hebben wij gekozen voor managed hosting. Oncehosting heeft een eigen server en kan maatwerk bieden bij het optimaliseren van de hosting voor uw website.

Een ander aspect van goede hosting is bescherming en veiligheid. Door je website goed te beschermen tegen aanvallen van buiten blijft je website ook online ondanks de aanval!

Wat is een hostingprovider?

Een hostingprovider is dus de partij die de hosting verzorgt. Een plekje regelt voor uw website, een domeinnaam registreert, een database verzorgt en de e-mailbox installeert.

Wat is een goede hostingprovider?

Om te beginnen moeten ze natuurlijk, zoals hierboven beschreven, goede hosting aanbieden. Verder is de toegankelijkheid en de mate van dienstverlening van groot belang. Een goede hostingprovider is makkelijk bereikbaar per telefoon, mail of anderszins, zodat je bij vragen en problemen op adequate wijze wordt geholpen.
Het is mogelijk om eenvoudig en snel te hosten bij de grote prijsvechters. Denk hierbij aan Mijndomein en Strato. Zij bieden tegen ongekend lage prijzen aan een website te hosten. Waarbij u met vele op één server komt met beperkte bronnen. En probeer bijvoorbeeld Mijndomein.nl eens te bellen. Alle waar naar zijn geld!

Een klein hosting bedrijf heeft meer mogelijkheden en is flexibeler. Vaak zijn persoonlijk benaderbaar en lossen uw problemen snel op. ook is het meestal mogelijk om een hostingpakket te nemen met de opties die u nodig heeft.

Oncehosting is een kleine hostingprovider die voor WordPress geoptimaliseerde ruimte biedt voor uw websites. Alles is online te bestellen en in te stellen via www.oncehosting.nl, maar beter nog belt u ons op (0348 80 99 79) en wij nemen u de zorg en het technische gedoe uit handen bij het opzetten van de hosting.

Dit artikel verscheen eerder in de blog van Webdesign Guru.