Basis Plugins

In dit artikel geef ik mijn top 5 van basis plug-ins die ik standaard toevoeg aan mijn WordPress installatie. Een van de krachtigste toevoegingen aan WordPress zijn plug-ins. Met deze plug-ins zijn verschillende functies aan de website te koppelen. Zo bevat de plug-in directory van WordPress bijna 50.000 plug-ins. Daarom zijn voor bijna elke functionaliteit meerdere plugins te vinden. Ter aanvulling, sommige plugins zijn gratis en andere verkrijgbaar tegen een commercieel tarief. Welke plugin je gebruikt is sterk afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Vanwege de grote hoeveelheid plug-ins is het belangrijk bij de keuze  voor een plug-in te letten op de volgende aspecten die vermeld staan in de tegel bij het keuzescherm.

  • Is de plug-in  compatible met de huidige WordPress versie (om problemen te voorkomen is het verstandig je er van te verzekeren dat dit het geval is).
  • Hoe recent is de de plug-in ge-update (een recent ge-update plug-in geeft aan dat de ontwikkelaar actief is en dat de plug-in nog steeds zijn aandacht heeft).
  • Hoevaak is de plug-in gedownload (dit getal is een graadmeter voor de populariteit van de plug-in).
  • De waardering van de plug-in (deze waardering is slechts een indicatie, let hierbij ook op het aantal mensen die de moeite hebben genomen een waardering door te geven).

Daarom heb ik voor gebruik in de websites die ik maak een lijstje van vijf basis plug-ins die ik standaard installeer.

  • WordPress SEO (by Yoast)
  • Google Analytics (by Monster Insight)
  • Wordfence Security
  • WP Super Cache
  • Contact Form 7

Uiteraard voeg ik ook nog andere plug-ins toe, maar de eerder genoemde basis plug-ins volgen direct na de installatie.

Hier volgt een korte beschrijving en toelichting van deze vijf basis plug-ins:

Basis plug-ins 1: WordPress SEO

SEO staat voor Search Engine Optimalisation, zoekmachine optimalisatie. Gevonden willen worden door een zoekmachine is bijna een vanzelfsprekendheid. Om je website, en met name de inhoud, zo goed mogelijk geschikt te maken voor zoekmachines heeft Yoast een plugin ontwikkeld die je daarbij helpt. De plugin geeft bij het berichten en artikel scherm een aantal gereedschappen om de inhoud van dat artikel verder te optimaliseren.

Meer informatie over deze plugin vind je op https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ 

Basis plug-ins 2: Google Analytics

Om vervolgens te meten hoeveel je website wordt bezocht kunnen we deze plugin in installeren. We hebben hiervoor wel een Google account nodig en moeten onze website aanmelden voor Google Analytics voor een unieke UA code. Deze code wordt op elke pagina weergegeven zodat Google het verkeer op de website en afzonderlijke pagina’s kan meten. Oorspronkelijk was deze plug-in ook van de ontwikkelaars van Yoast. Deze plug-in is echter overgenomen door Monster Insight.

Meer informatie over deze plugin vind je op https://nl.wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/

Basis plug-ins 3: Wordfence Security

Veiligheid is voor iedere website een must. Naast de zeer noodzakelijke updates die moeten worden doorgevoerd voor core bestanden, thema’s en plug-ins is een extra bescherming tegen kwaadaardige bedoelingen een pre. Wordfence biedt ook in de gratis variant bescherming tegen mallavide inlogpogingen en het plaatsen van malware.

Meer informatie over deze plugin vind je op https://nl.wordpress.org/plugins/wordfence/

Basis plug-ins 4: WP Super Cache

Voor zowel ranking (de positie in de zoekresultaten van Google) als ook voor de bezoeker is snelheid een factor waar rekening  mee gehouden moet worden. Om de snelheid van een website te verhogen kan gebruik gemaakt worden van een coaching. WP Super Cache is met name interessant en populair  omdat het eenvoudig is qua instellingen.

Meer informatie over deze plugin vind je op https://nl.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/

Basis plug-ins 5: Contact Form 7

Elke website eigenaar wil graag dat een bezoeker met hem in contact treedt voor het stellen van vragen of het maken van een afspraak. Natuurlijk is het een goede manier is om een adres en telefoonnummer te vermelden. Daarnaast is een contactformulier echter onontbeerlijk. Contact Form 7 is een simpele en makkelijk te integreren contactformulier.

Meer informatie over deze plugin vind je op https://nl.wordpress.org/plugins/contact-form-7/

Ten slotte, tijdens de cursus WordPress van WebdesignGuru zal er aan deze vijf basis plug-ins ruimschoots aandacht besteed worden. Voor meer informatie en cursusdata kijk op cursus WordPress.